Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van de iPhone kan ik het nieuwste model niet aanbevelen.
Dat is niet omdat de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus slechte toestellen zijn. Ze zijn fantastisch.
Maar er komt een nog betere telefoon aan.
Ik heb de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus de afgelopen dagen gebruikt en ik denk dat beide toestellen een logische evolutie zijn van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus.
Apple heeft een paar goede verbeteringen gedaan. Draadloos opladen is nu mogelijk, de processor is sneller dan ooit en de camera’s blijven uitmuntend.
De iPhone 8 en 8 Plus zijn de beste telefoons die je kunt kopen als ze vanaf 27 oktober te bestellen zijn. En dat blijven ze waarschijnlijk tot november, als de iPhone X er is.
Als je dit jaar een nieuwe iPhone wilt kopen moet je een moeilijke beslissing nemen. Ga je voor de iPhone 8 die verkrijgbaar is vanaf 809 euro, kies je de iPhone 8 Plus (919 euro) of wacht je nog een maand en koop je de iPhone X voor 1159 euro?
Ik denk dat je absoluut geen spijt zult hebben van de aankoop van een van de iPhone 8-modellen. Maar de iPhone X is beter. Vorige week mocht ik het toestel proberen na Apple's presentatie en ik denk dat de iPhone X de torenhoge prijs waard is.
Verbeterd ontwerp
Op het eerste gezicht lijkt de iPhone 8 als twee druppels water op de iPhone 7. En zelfs ten opzichte van de iPhone 6s en iPhone 6 lijkt er weinig veranderd. De toestellen hebben dezelfde schermgroottes (4,7 inch en 5,5 inch) en verschillen weinig qua afmetingen.
Maar Apple heeft subtiele aanpassingen aan het ontwerp gedaan. Wat direct opvalt, is de glazen achterkant van de iPhone 8. Daarvoor voelt het toestel heel anders aan dan de iPhone 7, die aan de achterzijde van aluminium is gemaakt.
Bijkomend voordeel: de telefoon glijdt minder snel uit je handen. En de lelijke antennelijnen zijn verdwenen.
De iPhone 8-modellen zijn meteen ook een stuk zwaarder, maar dat vind ik geen probleem. Daardoor voelen ze robuust aan.
Het nadeel van het ontwerp is dat het nu al drie jaar nauwelijks veranderd is. Apple lijkt het design van de iPhone niet langer elke twee jaar een flinke opfrisbeurt te geven. Dit is het vierde toestel op rij dat er vrijwel hetzelfde uitziet.
Draadloos opladen
Door de glazen achterkant liggen de telefoons niet alleen beter in de hand, de iPhone 8 en 8 Plus zijn ook draadloos op te laden. Eindelijk, want andere fabrikanten zoals Samsung hebben hun toptoestellen hier al lang mee uitgerust. Apple bleef tot nu toe achter, omdat draadloos opladen niet mogelijk is met een volledig metalen behuizing.
De iPhone 8 is op te laden met elke oplader die gebruikmaakt van de zogeheten Qi-standaard, zoals die van Belkin, Mophie, Samsung en IKEA. Maar Apple komt zelf ook met een oplaadmat met de naam AirPower, waarmee je de iPhone, Apple Watch en Airpods tegelijkertijd op kunt laden. De AirPower ligt alleen vanaf volgend jaar pas in de winkels.
Het draadloos opladen van de iPhone 8 is doodeenvoudig: stop de stekker van de oplaadmat in het stopcontact en leg de telefoon erbovenop.
Het is een handige toevoeging, waarmee je op kantoor je telefoon haast vanzelf oplaadt op je bureau zonder dat je 'm ver bij je vandaan in een stopcontact hoeft te duwen. En dat zonder een wirwar aan kabels.
Draadloze opladers zijn in steeds meer auto's, restaurants en zelfs tafels te vinden. Het is een kwestie van tijd dat ze op nog meer plekken opduiken en ingebouwd worden. Nu de iPhone draadloos opladen ondersteunt, zal er flink meer vraag naar zijn.
Krachtige chip
Veel van de verbeteringen aan de iPhone zitten onder de motorkap. De nieuwe processor die Apple in de telefoon heeft gestopt springt het meest in het oog. De A11 Bionic heeft misschien een gekke naam, maar de chip is enorm krachtig.
Om de nieuwe processor te testen, heb ik de Geekbench-app gebruikt om de prestaties van verschillende apparaten te vergelijken. Zonder te veel in de technische details te treden, presteerde de iPhone 8 vele malen beter dan welk ander Apple-product dan ook.
De iPhone 8 maakt goed gebruik van die krachtige chip. De camera-software werkt als een tierelier, de batterijduur is verder geoptimaliseerd en augmented reality-apps draaien vlekkeloos.
Er zijn genoeg redenen om de iPhone X te kopen, maar de processor is daar niet een van. Ook de iPhone X heeft de A11 Bionic-chip aan boord.
De camera's — met name de twee lensen van de 8 Plus — zijn ook een grote vooruitgang op hardwaregebied. Apple heeft de 12-megapixel sensors verder verbeterd, zodat ze klaar zijn voor de augmented reality-apps die met iOS 11 naar de iPhone komen.
Op het blote oog zijn de foto's die de iPhone 8 maakt niet aanzienlijk beter dan die van de iPhone 7. Maar volgens Apple legt de nieuwe camera kleuren beter vast en zijn er veel kleine verbeteringen die de kwaliteit van de foto's ten goede komt.
Voor de iPhone 8 Plus heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd aan de portretmodus, waarmee je het onderwerp scherp in beeld brengt en de achtergrond kunt vervagen. Met Portrait Lighting kun je nu nog meer lichteffecten toevoegen aan een foto, zoals het volledig zwart maken van de achtergrond.
Dat werkt nog niet vlekkeloos, blijkt uit de tests die ik deed. Als de lichtomstandigheden niet precies goed zijn, vervagen de randen van het onderwerp dat je in beeld neemt als je het effect toepast. Apple zegt dat het deze nieuwe functie nog steeds aan het testen is. Met software-updates moeten de prestaties van Portrait Lighting verbeteren.
Dat betekent niet dat je genomen foto's tot die tijd waardeloos zijn. Achteraf kun je de foto's nog aanpassen en het effect verwijderen.
Het scherm van de iPhone 8 is ook verbeterd. Hoewel het display niet zo indrukwekkend is als dat van de iPhone X, geeft de iPhone 8 kleuren beter weer dan eerdere modellen.
Apple heeft de iPhone 8 net als de iPad Pro voorzien van True Tone. Dat wil zeggen dat ze kleurtinten van het scherm automatisch worden aangepast aan het omgevingslicht. Vooral binnen en in donkere ruimtes maakt dat een groot verschil.
iOS 11 en augmented reality
Hoe goed de iPhone ook is, besturingssysteem iOS is wat de telefoons van Apple pas echt onderscheid ten opzichte van de concurrentie. De iPhone 8 komt met iOS 11, dat vanaf 19 september ook beschikbaar is voor oudere modellen van de iPhone en iPad.
De belangrijkste verbeteringen aan iOS zijn bedoeld voor de iPad, maar ook de iPhone-gebruiker gaat erop vooruit. Zo kun je het Bedieningspaneel aanpassen, is het toetsenbord slimmer en krijgt de App Store een broodnodige opfrisbeurt.
Maar de belangrijkste verandering is ARKit, een platform waarmee programmeurs makkelijk augmented reality-apps kunnen bouwen die gebruikmaken van de sensors en camera’s van de iPhone en iPad. Er zijn talloze AR-apps beschikbaar met de lancering van iOS 11, en daar komen er alleen maar meer bij.
Experts in de techwereld zijn ervan overtuigd dat augmented reality de volgende grote stap zal zijn. Met iOS 11 wordt Apple in een klap het grootste AR-platform ter wereld met tientallen miljoenen gebruikers.
Om door te breken bij het grote publiek moet er een grote hit zijn die gebruikmaakt van augmented reality. Er zijn nu al geinige ideeën, zoals een app waarmee je van je tafel een spelletjesbord maakt of een app die de sterrenbeelden toont als je 's nachts de camera naar de hemel richt. Maar echt baanbrekend is het nog niet.
De beste toepassing van augmented reality die ik tot nu toe gezien heb is de nieuwe app van IKEA. Daarmee kun je in de winkel al zien hoe meubels in je huis staan.
Ontwikkelaars zullen de komende tijd volop experimenteren met wat wel en niet werkt op het gebied van augmented reality.
De iPhone 8 of de iPhone X?
Met de iPhone-modellen die Apple nu aanbiedt, is er voor bijna elk budget wat wils. Voor de kleinere beurs is er de iPhone SE, die verkrijgbaar is vanaf 419 euro. Is geld geen probleem, dan is er de iPhone X met een prijskaartje van 1.159 euro. Welk toestel je ook kiest, je kunt je er bijna geen buil aan vallen. Elke iPhone is een erg goede telefoon.
De iPhone 8 en de iPhone 8 Plus zijn de iets duurdere modellen die Apple nu verkoopt. Hoewel het toptoestellen zijn, zijn ze niet zo aantrekkelijk als de iPhone X.
Mijn advies? Bepaal eerst wat je budget is. Als je wel zonder een randloos scherm en gezichtsherkenning kan, dan krijg je met de iPhone 8 een toestel dat net zo krachtig is, met dezelfde verbeteringen in iOS - voor honderden euro's minder.
Maar als het prijskaartje geen overweging is, laat dan de iPhone 8 liggen en wacht op de X.